Návody
Návody na přípravu mléčných výrobků

Návody

K výrobě potřebujete: mléko, acidofilní kulturu Laktoflora® , teploměr
  1. Mléko (1 litr) pasterujte při 95 °C po dobu 2-3 minut.
  2. Zchlaďte na teplotu 38 °C.
  3. Zaočkujte jedním balením sušené kultury Laktoflora acidofilní na 1 litr a vše dobře promíchejte. K zaočkování lze použít i dříve připravené acidofilní mléko, cca 2 lžíce.
  4. Kultivujte v uzavřené nádobě při teplotě 37 °C po dobu 16-20 hodin.
  5. Poté uložte do chladničky na 12 hodin.

Před konzumací nezapomeňte oddělit 2 lžíce hotového acidofilního mléka na další očkování mléka. Při dodržení dobrých hygienických podmínek lze docílit až 10-ti násobného přeočkování. Poté je třeba opět použít originální kulturu, aby bylo zajištěno správné zastoupení požadované mikroflóry.

Pokud acidofilní mléko připravujete v jogurtovači, je třeba se řídit pokyny výrobce zařízení.

Takto připravený acidofilní zákys je také možné smíchat se smetanovým zákysem v poměru 1:9 pro zjemnění chuti.

Kulturu skladujte v chladničce!

K výrobě potřebujete: mléko, jogurtovou kulturu Laktoflora®, teploměr, sušené mléko (odstředěné)
  1. Smíchejte 1 litr chladného mléka s 3-8 lžícemi sušeného mléka a dobře promíchejte (jogurt lze udělat i bez přídavku sušeného mléka, ale bude mít řidší konzistenci).
  2. Mléko (1 litr) pasterujte při 95 °C po dobu 2-3 minut.
  3. Zchlaďte na teplotu 40-45 °C.
  4. Zaočkujte jedním balením sušené jogurtové kultury Laktoflora na 1 litr a vše dobře promíchejte. K zaočkování lze použít i dříve připravený jogurt, cca 2 lžíce.
  5. Kultivujte v uzavřené nádobě při teplotě 40°C po dobu 4-5 hodin.
  6. Poté uložte do chladničky na 12 hodin, poté můžete konzumovat.

Před konzumací nezapomeňte oddělit 2 lžíce hotového jogurtu na další očkování mléka. Při dodržení dobrých hygienických podmínek lze docílit až 10-ti násobného přeočkování. Poté je třeba opět použít originální kulturu, aby bylo zajištěno správné zastoupení požadované mikroflóry.

Pokud jogurt připravujete v jogurtovači, je třeba se řídit pokyny výrobce zařízení.

Kulturu skladujte v chladničce!

K výrobě potřebujete: mléko, kefírovou kulturu Laktoflora® , teploměr
  1. Mléko (1 litr) pasterujte při 95 °C po dobu 2-3 minut.
  2. Zchlaďte na teplotu 23 °C.
  3. Zaočkujte jedním balením sušené kefírové kultury Laktoflora na 1 litr a vše dobře promíchejte. K zaočkování lze použít i dříve připravený kefír, cca 2 lžíce.
  4. Kultivujte v uzavřené nádobě při teplotě 23 °C po dobu 20-24 hodin.
  5. Poté uložte do chladničky na 24 hodin. Ke konzumaci je nejvhodnější kefír 48 hodin starý.

Před konzumací nezapomeňte oddělit 2 lžíce hotového kefíru na další očkování mléka. Při dodržení dobrých hygienických podmínek lze docílit až 10-ti násobného přeočkování. Poté je třeba opět použít originální kulturu, aby bylo zajištěno správné zastoupení požadované mikroflóry.

Pokud kefír připravujete v jogurtovači, je třeba se řídit pokyny výrobce zařízení.

Kulturu skladujte v chladničce!

K výrobě potřebujete: mléko, probiotickou kulturu Laktoflora®, teploměr
  1. Mléko (1 litr) pasterujte při 95 °C po dobu 2-3 minut.
  2. Zchlaďte na teplotu 38 °C.
  3. Zaočkujte jedním balením sušené kultury Laktoflora probiotická na 1 litr mléka a vše dobře promíchejte.
  4. Kultivujte v uzavřené nádobě při teplotě 37 °C po dobu 16-20 hodin.
  5. Poté uložte do chladničky na 12 hodin.

Tuto kulturu NELZE PŘEOČKOVÁVAT! Po případném přeočkování již výrobek neobsahuje požadované počty probiotických mikroorganismů. Tato kultura se prodává v sadě po sedmi sáčcích pro pravidelnou týdenní konzumaci celé rodiny. Doporučujeme denní příjem 150-200 ml probiotického mléka na osobu, ideálně rozdělenou do dvou dávek. Pro úpravu střevní mikroflóry je doporučená minimální délka konzumace tohoto výrobku po dobu 2 týdnů.

Pokud probiotické mléko připravujete v jogurtovači, je třeba se řídit pokyny výrobce zařízení.

Kulturu skladujte v chladničce!

K výrobě potřebujete: mléko, smetanovou kulturu Laktoflora®, teploměr
  1. Mléko (1 litr) pasterujte při 95 °C po dobu 2-3 minut.
  2. Zchlaďte na teplotu 25 °C.
  3. Zaočkujte jedním balením sušené smetanové kultury Laktoflora na 1 litr mléka a vše dobře promíchejte. K zaočkování lze použít i dříve připravený kefír, cca 2 lžíce.
  4. Kultivujte v uzavřené nádobě při teplotě 23 °C po dobu 16-20 hodin.
  5. Poté uložte do chladničky na 12 hodin.

Před konzumací nezapomeňte oddělit 2 lžíce hotového zákysu na další očkování mléka. Při dodržení dobrých hygienických podmínek lze docílit až 10-ti násobného přeočkování. Poté je třeba opět použít originální kulturu, aby bylo zajištěno správné zastoupení požadované mikroflóry.

Pokud smetanový zákys připravujete v jogurtovači, je třeba se řídit pokyny výrobce zařízení.

Kulturu skladujte v chladničce!

K výrobě potřebujete: mléko, smetanovou kulturu Laktoflora, syřidlo Laktosin a chlorid vápenatý nebo syřidlový preparát, teploměr
  1. Mléko zahřejte za stálého míchání na 72-74 °C s výdrží cca 40 sekund
  2. Zchlaďte na teplotu 22-25°C, zaočkujte sušenou smetanovou kulturou Laktoflora dle množství mléka a řádně promíchejte.
  3. Nechte v klidu 30-45 minut.
  4. Poté přidejte do mléka chlorid vápenatý (30 ml na 100 litrů mléka).
  5. Přidejte syřidlo Laktosin zřeďený vlažnou vodou v poměru 1:10 ( 5ml na 100 litrů mléka) a řádně promíchejte v jednom i druhém směru.
    Místo chloridu a syřidla Laktosin můžete použít již kompletní výrobek Syřidlový preparát v dávce 50 ml na 100 l mléka.
  6. Nechte srážet při pokojové teplotě 16-22 hodin.
  7. Vzniklou sraženinu rozkrájejte na kostky cca 2 x 2 cm a párkrát pomalu promíchejte.
  8. Poté vzniklou směs zrna a syrovátky nalijte do lisovacích pytlíků - naskládejte je na sebe a po ½ hodině přeskládejte (syrovátka tak odteče rovnoměrně) nebo je zavěste a syrovátku nechte volně odkapávat.
  9. Hotový tvaroh uchovávejte při teplotě do 8°C.

Poznámka: Místo přímého očkování (viz výše) si můžete ze smetanové kultury připravit den dopředu dle návodu na smetanovou kulturu Laktoflora smetanový zákys. 1 litr zákysu je na zaočkování 100 litrů mléka a po rozmíchání ihned přidejte syřidlo Laktosin a chlorid vápenatý nebo Syřidlový preparát. Další postup výroby tvarohu je stejný.