Na zpracování 10l mléka budeme potřebovat:
- Syřidlo Laktochym 5 ml (nebo Mikroren 2 ml)
- Formu nebo plachetku
- Teploměr
- Závaží
Postup:
1. Zahřejeme mléko na 32°C
2. Zasýříme syřidlem
3. Necháme srážet 40 - 45 min
4. Nakrájíme na kostky, lehce zamícháme a necháme odstát cca 15 min.
5. Zahřejeme (pomalu) na 40 °C a necháme 30 minut „vytužit“.
6. Sýřeninu slijeme do formy nebo plachetky a zatížíme 1 - 2 kg závažím, pokud použijeme menší formy můžeme je skládat na sebe a přendávat.
7. Syrovátku uchováme na později.
8. Po 60 min. nakrájíme na kousky (plátky) široké cca 2cm, nebo necháme celé kusy pokud nepřesáhnou tloušťku 2 - 3 cm.
9. Uchovanou syrovátku zahřejeme na 85°C .
10. Do syrovátky vkládáme sýr, teplotu udržujeme na 85°C po dobu cca 30 min.
11. Když sýr vyplave, dáme ho do studené vody, ihned vyjmeme, malinko na podložce stlačíme.
12. Sýr osolíme, případně okořeníme dle chuti (pepřové koření, máta, …)
13. Uložíme do chladu.
14. Pokud chceme sýr uchovat delší dobu, naložíme ho do slaného roztoku (120g soli na 1 l vody), nebo vložíme do vakuovacího sáčku.
15. Uchováme v chladu při teplotě 5 - 8 °C.
Ze zbylé syrovátky můžeme vyrobit syrovátkový sýr - Riccotu: syrovátku zahřejeme na 85°C až 95°C, přidáme 2 g kyseliny citronové na 1l syrovátky a necháme vysrážet, pak přelijeme (opatrně) přes plátýnko a necháme vykapat.